Jak co roku Święta, Święta i po Świętach. Na szczęście uchował się jeszcze kawałek piernika ;)
Co potrzebujemy?
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 250g cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- wg uznania posiekane bakalie
- czekolada gorzka na polewę
- przyprawa do piernika
Jak robimy?
Margarynę należy roztopić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Następnie wlać margarynę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 1 godz w temperaturze 160-170 stopni.
Polewa: do garnka wlać troszkę mleka i wrzucić połamaną czekoladę, podgrzewać aż się roztopi. Teraz tylko polać nią piernik i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz